pátek 25. února 2011

Byl John Lennon šovinista?

Dobrý den, dámy a pánové.
Vítám vás na dnešní přednášce z cyklu genderových zamyšlení a rozborů známých osobností, obrazů, filmů apod. Dnes si položíme otázku, zda byl John Lennon šovinista. A já trochu překvapivě hned na začátek prozradím svou tezi, kterou se budu snažit po celou dobu obhajovat a snad vás dostat na svou stranu. Tedy: John Lennon byl macho jako býk!
(vzrušený šum v sále, omdlévání slabších jedinců)
Je to tak - prosím o první obrázek.


John Lennon hraje na kytaru, ale všimněte si jeho nezúčastněného pohledu. On nevnímá, co hraje, on se rozhlíží po obecenstvu, jako by říkal "tak kterou si dneska vezmu do šatny?". Ano, je to tak, večírky, pijatyky a - a to se nebojím říct nahlas - to, co bychom dnes nazvali swingers parties, to vše patřilo k The Beatles jako Měsíc k Zemi.
Že si Lennon vybral víme sami. A opět - prosím obrázek - se sami můžeme přesvědčit, jak jen svým výběrem dokázal svůj nezměrný šovinismus.


Což netouží každý muž po mladé asiatce?! Přiznejte si, pánové, vy takové mladé dívky chcete! Vaše vrozená perverzní pedofilie vás k tomu přímo nutí a nejinak tomu bylo u Johna Lennona. Dokazoval si akorát svoje mužství na mladé a o dvě hlavy menší křehké dívence, která se do něj bláznivě zamilovala, podlehla jeho oplzlým řečem a slibům, že jí vezme na výlet Žlutou ponorkou.
A co je nejhorší, opustil svou ženu! Ano, přátelé, Lennon se vrhá do náruče, která ještě ani nemá dost síly, aby ho objala a nechává za sebou manželku, přátele, kapelu. To vše je ochoten ztratit kvůli dvaceti minutám rozkoše s asiatkou! To dokáže jedině muž!
Prosím další obrázek.


Nejznámější obrázek Lennona a jeho DRUHÉ ženy Yoko Ono. Co nám říká tento výjev? Lennon utiskuje svou ženu v posteli, nahý ji přemlouvá k odporným praktikám, tře se o ni, do ucha jí šeptá nepublikovatelné výrazy a všimněte si polohy jeho levé ruky - jako by říkal "budeš mi po vůli, jinak tě uškrtím", stejně jako levá noha, kterou přehazuje přes svou ženu, čímž jí zabraňuje kamkoli utéct - ano, je to tak, Lennon na této fotografii jasně říká "jsi moje, můj majetek a můžu si s tebou dělat co chci!!!!!"
Prosím další obrázek.

Ach ano, slavná postelová scéna. Myslíte si snad, že by dokázala žena nanosit do postele (bíle povlečené!!!) tolik špinavých věcí? Ne, samozřejmě, že nikoli - byl to opět jeden z typických obrazů Lennonova chtíče, kterým chtěl celému světu dokázat své samectví, když se veřejně vystavoval se svou partnerkou v posteli.
Tím jsem tedy, na poměrně jasných příkladech dokázal Lennonův šovinismus a snad jsem i trochu pomohl ke zbourání mýtu, jaký si kolem sebe snažil tento muž vytvořit - totiž jako mírotvorce, bojovníka za čistou lásku. Tím opravdu John Lennon nebyl.
Děkuji vám všem za pozornost.

poznámka: Blog jednoho člověka nemá nic proti Johnu Lennonovi, jen mu vadí tendenční výklady některých děl

8 komentářů:

M. Z. řekl(a)...

Nemůžu než se taky ozvat, protože mi tenhle příspěvek přijde lehce "mimo mísu"...

1. Už samotné komentáře k fotografiím mi přijdou účelové a konkrétně u té postelové už úplně zcestné.
2. Trochu mi tu nesedí i určité vývody - konkrétně charakteristika Yoko Ono jako "mladé a o dvě hlavy menší křehké dívenky", když byla o 7 let starší, uznávaná umělkyně.

Z mého pohledu dokázal tento příspěvek jediné a sice, kterak gender deformuje lidské uvažování...

J-Lo řekl(a)...

Měl jsem tu taky svůj komentář, ale rozmyslel jsem si ho;) Jiřík myslím právě na to, že gender zmizíkuje šedou kůru, chtěl upozornit a povedlo se mu to. Právě ona zvrácenost stereotypu, kdy většina lidí odsuzuje Yoko Ono, jež, ač Asiatka, není zas tak atraktivní jako Japonky z poren (jak krásné skloňování;) - není to ani ona ani on, nýbrž prostě Ono:), a svádí se na ní jak rozpad Beatles, tak Lennonův úlet na míru a sociální spravedlnosti;) Mám rád Beatles a líbila se mi Cynthie, ale jsem pro, aby se rozpadlo třeba i Slunce, kdyby překáželo lásce dvou planet, a to i za cenu jejich sebezničení! Tak nakonec jsem přeci přispěl;)

Jiří řekl(a)...

No právě! Ze čtyř obrázků, dobře vybraných se dá udělat obraz člověka tak, jak chceme, aby vypadal. To je celé. To je to, o co mi šlo.

Pavlí Ká řekl(a)...

Takže se vlastně shodneme na tom, že tento příspěvek dokázal všechno co dokázat měl.
- ukázat, jak dokáže gender deformovat lidské uvažování (ovšem nee to Jiříkovo)
- dokázat, kterak dle čtyř obrázků lze napsat životopis po svém.
A mimo to byl vynikajícně napsán. Jako vždy. :)

Anonymní řekl(a)...

Slečinko, potrebujete chlapa a zasukat si, aby ste uz nepsala takovej blabol.

HanaT řekl(a)...

Proč ho odsuzujete? Myslím že dle celého článku Vás hodnotím jako feministku na vysoké úrovni a nebo jste prostě naštvaná lesbička a nebo Vám zrovna jeden kluk pochválil kozy a Vás to urazilo. Váš článek nemá hlavu ani patu. Pokud chcete hodnotit fotky zjistěte si data! Ona sama se fotila s ním nahá a podle mého že by nějak byla svázána nucena tomu nevypadá. Nikdo neví jak to bylo při rozpadu skupiny ale je možné že malou účást v ní měla. Co se týče to že měl milenku. Tak zrovna Yoko Ono byla její sekretářka a to ona jim to povolila ( jelikož měli trochu hádky a ona nechtěla aby si našel spousty milenek tak jí jednu dal) ,ale John tu domluvenou milenku opustil a vrátil se k Yoko. Podle mě je Yoko prostě hloupá. Už jen její nápad byl hloupý. Co se týče uchylné fotky jak se k ní tulí tak je možné že on ji bral jakoby svoji matku a tato fotka to dokazuje a je to mimochodem poslední fotka před jeho smrtí. :)

HanaT řekl(a)...

Omlouvám se za lesbičku feministku až teď jsem jsi uvědomila že jste muž.. a abych hodnotila poslední fotku.. ona bojovala za lásku nejvíce a jak byli vystavovány v posteli to udělala zcela dobrovolně ba dokonce to byl její nápad. Data mladíku data si sežeňte!! :)

Pavlí Ká řekl(a)...

Vážené Haně T.
A vy, pokud chcete krtizovat něčí článek, minimálně si zjistěte pohlaví autora (ovšem, to je jen takový mini rejpanec do omylu, který jste svým druhým komentářem napravila).
A taky by rozhodně neuškodilo nejdřívě pochopit podstatu článku - Jiřík nemá nic proti Lennonovi, nemá nic proti Yoko, on chtěl jenom na tomto příkladu ukázat, kterak se dá vystavět uvěřitelný "životopis" na základě interpretací 4 fotografií. Ale proč to sem vůbec píšu... Stačilo vám přečíst si přeci předchozí komentáře včetně toho od autora článku :)
Anonyma nechápu, ale nebudu vztahovačná, byť jsem jediná slečna na kterou zde mohl regovat, ostatní mají pohlaví poněkud jiné :).